piatok, decembra 21, 2012

Pecorino

Kto by to povedal, že Pecorino je chutnejšie ako Grana Padano cheese. Je to tak, aj keď všetky chute sú dovolené, hlavne v okolí Vianoc. Zvláštne je, že ľudia inak vyzerajú na fotografiách, inak vo filme a úplne inak v skutočnosti. Istý čas som si, ako bývalý amatérsky fotograf myslel, že  jedine video zachytí dokonale dokonalé okamihy života. Potom som začal zastavovať film a pozerať sa na jednotlivé zábery. Bolo úžasné, ako veľa vypovedali jednotlivé momenty. Tváre písali príbehy. Tak som sa vrátil ako stratený syn k fotografii.

Ľudia sa môžu hnevať, kričať alebo byť smutní, vo všetkom a v každom rozpoložení sa dá nájsť vhodný okamih, ktorý hovorí viac ako celý dej filmu. Jeden jediný obraz, len sa musí vhodne vybrať. Tým sa fotografie ľudí odlišujú od reality. Jeden vybratý okamih môže vyjadrovať niečo, čo tam v skutočnosti možno ani nebolo. Ale je to silné, keď neberieme do úvahy čas.

Práve v tom je krása a pôsobivosť fotografie, vo výbere okamihov. V praxi sa ťažko dá zamerať na jediný okamih, fotograf musí urobiť sled záberov, taký krátky film a potom vybrať ten záber, ktorý zodpovedá zámeru autora, alebo hovorí o niečom, na čo príde autor a pri dobrom výbere aj divák. Že je tam myšlienka, alebo príbeh.  















Žiadne komentáre: